Preskoči na vsebino


Čenčja dolina 2022

V nedeljo, 12. junija 2022 je bila na Kovku lepa slovesnost. Bilo je lepo vreme. Sv. maše se je udeležilo okoli 200 ljudi, med njimi tudi številni pohodniki, ki so prišli na Goro peš.

Pobudnica za sv. mašo ob stoletnici je bila šolska sestra Mihaelka Vidmar, ki je odraščala na Taloški domačiji, v okviru katere je tudi gozdna jasa Pod novo potjo v Čenčji dolini.

Sv. mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak ob somaševanju devetih duhovnikov: Peter Černigoj, Milan Pregelj, Ivan Bajec, Pavle Bajec, Janko Kosmač, Marjan Škvarč, Marko Kos, Blaž Lapanja, Bogdan Vidmar.

Pri maši je pripeval Otliški župnijski cerkveni pevski zbor s pridruženimi pevci iz Šturij in Podrage, pod vodstvom Katarine Čibej.

Na začetku sv. maše je vse udeležence pozdravil colski župnik, g. Peter Černigoj, ki zaradi bolezni g. Alojzija Šinkovca, upravlja tudi župnijo Otlica. Na koncu sv. maše se je zahvalil g. Bogdan Vidmar. Farani so škofu Juriju ob 10-letnici njegove službe koprskega škofa, izročili darilo (štola, sir).

Penzion Sinji vrh je pripravil pogostitev po sv. maši, za vse prisotne pri sv. maši: pašta, pohano meso, vino, sok… Hrano so delili člani Gasilskega društva Col, ki so obenem opravljali tudi redarsko službo.

Zelo prav je prišla velika lopa, garaža zraven Taloške domačije, kjer so bile postavljene gasilske mize in smo hkrati lahko sedli skoraj vsi udeleženci sv. maše. To je glede na pretekla leta velika pridobitev, za katero je zaslužen sedanji gospodar Taloške domačije, Kristijan Vidmar. Prav tako je pridobitev tudi nov odsek ceste, na desni strani lope, ki olajša pot proti »naravni baziliki«, tako, da sedaj ni potrebno hoditi okoli Taloške hiše.

Naši predniki so se zbrali na gozdni jasi na Angelski gori v času, ko so slutili težke čase, ki so prihajali. Sv. mašo so Pod novo potjo ponovili še naslednje leto, potem pa to ni bilo več mogoče. Tudi časopis Goriška straža, ki je o sv. maši poročal, je prenehal izhajati. Fašistični pritisk je naraščal. Prej kot v dvajsetih letih se je začela 2. svetovna vojna. 

Menim, da je po sto letih situacija zelo podobna ali pa morda še težja. Dejansko že poteka svetovna vojna, saj vojna v Ukrajini ni le zadeva Ukrajine in Rusije, temveč so vanjo vpletene tudi druge svetovne velesile, tudi Evropa in ZDA. Človeštvu grozi velika katastrofa.

Kako prav in lepo je, da smo počastili Sveto Trojico, ki nas uči medsebojnega spoštovanja in ljubezni.

Zapisal Bogdan Vidmar

Nova Gorica, 13.6.2022

 

Nekaj zanimivih informacij o zgodovini "naravne bazilike"

Pridiga škofa Jurija Bizjaka

Molitev za domovino