Preskoči na vsebino


Pridiga škofa Jurija Bizjaka ob duhovniškem dnevu 2020 na Colu

OB 20-LETNICI ŠKOFOVSTVA, JURIJ BIZJAK
Col, 21 junij 2020


Vsaka obletnica, okrogla ali pa manj okrogla, daje lepo priložnost, da slavljenec pogleda nazaj in pogleda naprej in ponovno vzpostavi ravnotežje med svojo levico in desnico, med prehitevanjem in zaostajanjem, med previsokim in prenizkim letenjem, med bogatenjem in siromašenjem, med uspehi in porazi! Preteklost izroča Božjemu usmiljenju, prihodnost Božji previdnosti.

Pogled nazaj. Če gledam celoto, si mislim: Kako hitro je minilo! Kakor piše o očaku Jakobu, ki je za svojo ženo Rahelo služil sedem let in zdela so se mu kakor malo dni, ker jo je ljubil (1 Mz 29,20). Če gledam podrobnosti, si mislim: Kdaj se je vse to zvrstilo! Koliko poti in križišč, koliko krožišč in ovinkov! Telesnih in duhovnih, zunanjih in notranjih! Koliko goriva in moči, koliko volje in želje! Koliko zank in pasti! Kolikokrat se je izšlo, ko se lahko tudi ne bi izšlo!

Na misel prihaja psalmist: 'Ko je Gospod peljal nazaj sionske jetnike, smo mislili, da sanjamo: Naša usta so bila polna smeha in naš jezik poln radostnih pesmi …' (Ps 126). In še drugi psalmist: 'Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji, če Gospod ne varuje mesta, zaman čuje stražnik …' (Ps 127). Naša vera je vera zaveze in vse delamo in vse premoremo v njem, ki nam daje moč (Flp 4,13). Kolping: Vedno računaj na Boga, pa tudi smodnik imej vedno suh! Ne jemlji resno reči, ki niso resne. Kdor hoče pisati zgodovino, mora pozabljati zgodovino. Gorje, kadar bodo vsi ljudje o vas lepo govorili! Rabin, ki ga ne izganjajo iz mesta, ni rabin!

Vsi opravljamo trojno službo: učiteljsko in pastirsko in posvečevalno. Kot učitelj naj bo vsakdo strog in zahteven, kakor da ima pred sabo angele. Kot pastir naj bo vsak prizanesljiv in usmiljen, kakor da ima pred sabo živali. Kot posvečevalec naj bo vsakdo vesel in pogumen in naj ima svojo Cerkev rad: Kakor je Gospod trikrat vprašal prvaka apostolov Petra: Ali me ljubiš? (Jn 21,15-19). Vsakdo naj skrbi za vedro ozračje, za prezračevanje in razkuževanje. Običajno se premalo zavedamo, kako velik je naš vpliv na sodelavce, kakor velik je vpliv našega počutja med ljudmi.

Nikoli ni pravega razloga za preveliko zmagoslavje, pa tudi ne za preveliko žalovanje. Vsako človeško opravilo ima namreč svojo dobro in svojo slabo stran: vsako drevo, ki ga človek vsadi, ima svojega črva, ki ga lahko izpodje kakor preroku Jonu (Jon 4), in vsak sad, ki ga človek pridela, ima svojega črva, ki poskrbi, da je sad lahko črviv in piškav kakor Jeremijeve smokve v drugi košari (Jer 24). Salomon je zlatarja prosil za napis na kroni, ki bo veljal za dobre in za hude čase, in zlatar mu je napisal: Tudi to bo minilo! Najbolj znan svetopisemski pisec, ki obravnava to vprašanje, je seveda veliki Pridigar, napisan v duhu kralja Salomona. Njegova misel je takšna: 'Ob dnevu sreče bodi dobre volje, ob hudem dnevu pa pomisli: tudi to, kakor ono, je naredil Bog, tako da človek nikakor ne more dognati, kaj ga čaka' (Prd 7,14).

Pogled naprej: 'Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli!' (Prd 11,8). Laktancij: 'Zakaj bi silili v večnost? Tam bomo tako in tako celo večnost. Uživajmo sedanje dobrine veseleč se prihodnjih!' Sveti Martin: Če sem še potreben ljudstvu, se ne branim dela! 'O Gospod, nate sem se opiral od rojstva, od naročja moje matere si bil moj varuh: vedno sem zaupal vate! … Tudi na stare dni me ne zavrzi, ko mi pešajo moči, me ne zapusti!' (Ps 71,6.9). Čestitam vsem za okrogle in manj okrogle obletnice, vam, dragi rojaki, se zahvaljujem za zaledje in podporo, ki jo nudite svojim duhovnim sinovom, in se vam priporočam z besedami papeža Frančiška: Molite za nas!